Onduline kate suoraan vanhan huopakaton päälle

Materiaali ja komponentit

Onduline® valmistetaan kyllästämällä kierrätetystä sellumassasta valmistettuja ja yläpinnalta suojamaalattua levyjä bitumilla korkeassa lämpötilassa.

Levyt

Pituus 200 cm ja leveys 95 cm, paksuus 3 mm, paino 6,4 kg/kpl eli 3,4 kg/m2.

Levyn yläpuolen toisessa päässä on teksti ”Onduline”. Pinnan pienet kohoumat tekevät siitä karhean. Alapinta on harmahtavan musta ja sen kuvio epäsäännöllisempi kuin yläpinnan.
Aallotus: Leveys 9,5 cm ja korkeus 3,8 cm sis. 3 mm materiaalipaksuuden; 10 aaltoa/levy.

Levyt ovat irtonaisina niin joustavat, että ne voi kääriä jopa rullalle, mutta kiinnitettyinä niin jäykät, että katon päällä voi kävellä.

Kolmiorimoja ei kannata poistaa

Kolmiorimojen poistaminen on turhan hankalaa.
Kolmiorimat tehdään useimmin viistoon halkaistuista 50x50 mm soiroista, eli niiden leveys on√2x50mm = 70 mm ja korkeus √2x50mm/2 = 35 mm + huopasuikale 3 mm = 38 mm.
Onduline® levyjen sinikäyrän muotoiset aallot ovat 95 mm leveät ja niiden sisäkorkeus on 35 mm.
Kolmiorima sopii siis joten kuten Onduline® levyn aallon alle vain jos se osuu keskelle aallon harjaa.
Muussa tapauksessa kolmiorima nostaa levyä näkyvästi ja katteeseen jää harjanne riman kohdalla. Tämä ei vaikuta Ondulinen toimivuuteen eikä 15 vuoden vedenpitävyystakuuseen.

Kolmiorimojen päällä tasaisempaa jälkeä ruoteilla

Jos haluaa katteen olevan tasaisen, asentaa 32x100 mm ruoteet kolmiorimojen väliin sopivina pätkinä. Yksi asennetaan jokaisen levysauman alle, yksi kummallekin räystäälle, yksi harjan kummallekin puolelle ja kolme tasavälein näiden väliin. Ruodeväli on siis noin kk 450 mm.
Kolmiorimat ovat noin 38 mm korkeat. Onduline levyt taipuvat kevyesti ja lähes huomaamatta niiden ja ruoteiden välisen viiden millimetrin korkeuseron yli, joten ei ole syytä käyttää erikoismittaista puutavaraa ruoteisiin.

Kun huovan alla on pärekatto ja harvalaudoitus

On käytännössä mahdoton määrittää harvalautojen sijainnin katolta käsin – lämpökamera ei ole luotettava, eikä ultraäänilaite.
Jos tekee huteja ruuvireikiä Onduline levyihin, katto tulee vuotamaan.
Siksi asennetaan ensin ruoteet huovan päälle, yksi jokaisen levysauman alle, yksi kummallekin räystäälle, yksi harjan kummallekin puolelle ja kolme tasavälein näiden väliin eli ruodeväli on noin kk 450 mm.
Ruoteet kiinnitetään litteäkantaruuveilla aluslautoihin, jolloin keskimäärin joka toinen osuu lautaan ja joka toinen ilmaan.
Rulla- ja palahuovan päälle asennetaan 22x100 mm ruoteet, kolmiorimakaton päälle 32x100 mm – katso yllä.

Minkälainen katto on sopiva Onduline® katoksi

Kaikki katot, joiden kaltevuus on vähintään 1/6 eli 9,5° eli 11%  (cm/m) voi kattaa Ondulinella.

Materiaali

Onduline® valmistetaan kyllästämällä kierrätetystä sellumassasta valmistettuja ja yläpinnalla suojamaalattua levyjä bitumilla korkeassa lämpötilassa.

Asennustarvikkeet

  • Ruuvinväännin, mielellään iskuruuvinväännin
  • Pistosaha, mielellään tylsähkö, kuviosaha tai kulmahiomakone katkaisulaikkoineen Mattoveitsi on hyvä halkaisuun
  • Mittanauha
  • Lankaa räystäslinjan merkitsemiseen
  • Timpurin kynä tai liitu katkaisu- ja halkaisukohtien sekä ruuvilinjojen merkitsemiseen
  • Viivoitin, esim. lauta

Varastointi

Jos aurinko porottaa kovasti, Onduline® levyt on hyvä suojata tai pitää irrallaan toisistaan ennen asennusta, jotta bitumi ei tarraa niitä toisiinsa.

Alapinta on aina musta. Mustissa levyissä yläpinnan erottaa levyn toiseen päähän leimatuista Onduline® logoista.
 

Onduline® kappaleiden sijoitus

Limitykset

Asentaessa vanhan huopakaton päälle ei pyritä täydelliseen vesitiiviyteen - harjallakin voi tulla pyrylunta ja roiskevettä suoran harjalistan ja aallotetun levyn väliin kun jätetään harjatiiviste pois katekerrosten välisen tilan tuuletuksen varmistamiseksi.

Seuraavat ohjeet voi siksi ottaa hyppysellisellä suolaa - 10 cm limitys tuottaa lähes vesitiiviin sauman eikä pienellä vuodolla ole merkitystä huopakaton päällä.

Pienimmät levyjen päätyjen limitykset joilla Onduline® vesitiiviystakuu on voimassa ilmoitetaan taulukossa alla.:

Huom! Limitykset alla ovat voimassa katon ollessa suora ja kiinnityksen asianmukainen (katso "Kiinnitys" alla), jolloin levysaumat ovat tiiviit.
Mikäli olet epävarma tästä, lisää 5cm limityksiin alla jottei tuuli pääse painamaan vettä levysaumojen välistä.

Katon kaltevuus >= 21° eli 1:2,5 eli 23% (cm/m) 10 cm / 1 aalto
Katon kaltevuus >= 14° eli 1:4 eli 15% (cm/m) 15 cm / 1 aalto
Katon kaltevuus >= 10,5° eli 1:5 eli 12% (cm/m) 20 cm / 1 aalto
Katon kaltevuus >= 9,5° eli 1:6 eli 11% (cm/m) 22 cm / 1 aalto
Levyjen pään limitys harja- ja jiirilistan alle 12 cm
Harja-, jiiri- ja päätyräystäslistojen pituussuunnaan limitys 12,5 cm
Levyjen pään limitys harja- ja jiirilistan alle 12 cm

Onduline® kappaleiden pituus ei aina mene moduliin lappeen leveyden kanssa ja silloin ylimäärän voi käyttää limitysten kasvattamiseen varmuuden vuoksi.

Levyt

Joka toinen levyrivi aloitetaan ja lopetetaan halkaistulla levyllä, jotta peräkkäisten levyrivien pituussaumat sijoittuvat lomittain. Tällöin kulmasaumoihin tulee kolme eikä neljä päällekkäistä levyä. Samalla paranevat vesitiiviys ja rakenteen jäykkyys.

Räystäät

Sijoita alimman rivin levyjen päädyt 2-7 cm räystään yli tippanokaksi. Pingoita lanka räystästä pitkin, jotta pystyt sijoittamaan kaikki levyt oikein.

Harja ja aumat

Levyjen ylimmän reunan pitää ulottua enintään 8 cm päähän katon harjan ja aumojen keskilinjasta käyttäessä kapeita harjalistoja ja 12 cm käyttäessä leveitä, jotta Onduline® levyn ja harjalistan limitys tulee riittäväksi eli vähintään 12 cm.

Päätyräystäät

Levyn reunan toimiessa päätyräystään tippanokkana levy halkaistaan niin, että aallon pohja osuu reunan kohdalle.
Käytettäessä Onduline®- tai peltistä päätyräystäslistaa, sen alareunan tulee ulottua otsalaudan alapuolelle, jotta se suojaa otsalautaa sateelta. Onduline® päätyräystäslistan voi halkaista sopivan levyiseksi.

Pulpettikatot

Korkeampi räystäs peitetään Onduline® harjalistalla, ehkä mieluummin kapealla eikä leveällä kuten kuvassa.

Jiirit

Levyjen reunojen pitää ulottua 7 cm päähän jiirin keskilinjasta jotta keskelle jää 14 cm leveä vesikouru.
Kiinnitä jiirilistat jiirin kummallakin puolella sijaitsevaan ruoteeseen levyjen joka toiselta aallolta.
Jiirilistojen reunojen on oltava 7,5 cm keskikohdan yläpuolella jottei jiiriä pitkin valuva vesi missään olosuhteissa nouse sen yli.
Onduline® 50 cm leveän jiirilistan kohdalla ehto täyttyy katon kaltevuuden ollessa 1:3 tai jyrkempi. Tätä loivempien kattojen jiirit suojataan riittävän leveällä pellillä, esim. kaltevuudella 1:4 eli 14°: 62 cm; 1:5 eli 11°: 75 cm; 1:6 eli 9,5°: 91 cm.

Työstäminen

Onduline® katkaistaan pistoshalla, mielellään tylsällä; kuviosahan karkeahampaisella terällä tai kulmahiomakoneen katkaisulaikalla. Käyttäessä kuviosahaa, levyt sahataan alapuoli ylöspäin jolloin nukka kertyy levyn alapuolelle ja yläpuolen sahausjälki on siisti.
Kuviosahalla tai kulmahiomakoneella katkaisee tai halkaisee useamman levyn kerrallaan.
Pistosahan terään mahdollisesti tarttuva bitumi poistetaan lakkabensiinillä tai öljyllä. Voi myös voidella sahaa ennen käyttöä.
Katkaistaessa, joko lauta tai toisen Onduline® levyn pää toimii viivoittimena.

Levyn halkaisu käy näppärimmin mattoveitsellä. Leikkaa kunnolla, taivuta ja siisti tarvittaessa katkaisupinta veitsellä.

Kiinnitys

Oikein asennettuna Onduline® katto kestää jopa 200 km/t eli 55 m/s tuulen.

Onduline® kiinnitetään aluslaudoitukseen levyjen aaltojen harjoilta 11 kateruuvilla per levy ja kymmenellä per harjalista.

Reunimmaiset levyt kiinnitetään lisäksi 3-5 ruuvilla päätyräystään kohdalla.

Käytettävien ruuvien pituudet

nduline® levyn korkeus aallon harjalta pohjaan on 38 mm.
Levysaumoissa on yksi 3 mm levy lisää ja kulmasaumoissa sekä sauman ja harjalistan liitoskohdissa kaksi levyä.
Onduline® katteen paksuus on siis 41 mm saumoissa ja 44 mm kaksoissaumoissa.

Asentaessa yksinkertaisen rullahuovan päälle käytetään 70 mm ruuveja (aktiiviosa 65 mm) paitsi kaksoissaumojen kohdalla, joissa käytetään 85 mm (aktiiviosa 80 mm) ruuveja. Ruuvit uppoavat puuhun 16-28 mm.

Asentaessa palahuovan tai useampikerroksisen rullahuovan päälle käytetään 85 mm ruuveja (aktiiviosa 80 mm) kaikkien saumojen kohdalla ja 70 mm ruuveja (aktiiviosa 65 mm) paikoissa, joissa on yksi levykerros. Ruuvit uppoavat puuhun 16- 25 mm.

Huomioitava kiinnittäessä

Ole tarkkana, ettet kiinnittäessä paina levyä niin, että aallot painuvat. Tällöin levy levenee, mitta ei enää täsmää ja levyrivit menevät vinoon.
Mikäli haluat ruuvien olevan aivan suorissa riveissä, merkitse ruuvilinjat timpurin kynällä tai liidulla. Käytä viivoittimena esim. laudanpätkää.
Jos satut ruuvaamaan ruoteiden väliin, voit tukkia reiän bitumitiivistysmassalla tai kuviosahan levyistä irrottamalla nukalla. Pyöritä nukasta pieni pallo sormien välissä ja tuki reikä huolellisesti.

Jos näiden ohjeiden vastaisesti naulaat Onduline® levyjä, kiinnitä levyjen päädyt jokaiseen aaltoon, käytä yhteensä 20 kampanaulaa per levy ja aseta noin Ø 14 mm brikka naulojen päiden alle, jotta kosketuspinta levyyn tai listaan tulee riittäväksi eikä naulan pää repeydy levyn tai listan läpi kovassa tuulessa.

Levyjen kiinnitysjärjestys

Ruuvit kiinnitetään alla olevan kuvan mukaisessa järjestyksessä.
X merkit osoittavat kohtia, joissa levy kiinnitetään joko yhdessä toisen levyn tai harjalistan kanssa tai otsalautaan.

Harjalistat

Harjalistat kiinnitetään harjan kummallakin puolella joka toisen aallon harjan kohdalta. Jos käytetään harjatiivisteitä, ne asetetaan harjalistan ja levyn väliin niin, että ainakin osa ruuveista läpäisee ne.

Aumat

Kiinnitä harjalistat auman kummallakin puolella sijaitsevaan ruoteeseen levyjen joka toiselta aallolta. Harja ja auman päädyt yhdistetään tavuttamalla harjan päätyä auman päädyn päälle. Tarvittaessa sen pää leikataan sopivaan muotoiseksi.

Jiirit

Kiinnitä jiirilistat jiirin kummallakin puolella sijaitsevaan ruoteeseen levyjen joka toiselta aallolta.

Liitokset ja läpiviennit

Seinäliitos

Liitä levyjen reuna seinään joko Onduline® jiirilistalla tai räystäspellillä.

Liitä vastaavasti levyjen pääty muovisella Onduline® liitoskappaleella. Vesieristä liitos massalla ja/tai kermillä jos on olemassa vaara, että vettä valuu pitkin seinää.

Liitos muurattuun hormiin

Levyt leikataan muotoon ja asennetaan hormin juuren ympäri. Tämän jälkeen hormi pellitetään harjaan saakka, mikä katemateriaalista riippumatta on ainoa kestävä ratkaisu Suomen olosuhteissa.

Liitos elementtisavupiippuun

Noudatetaan valmistajan ohjeita.

Vilpe yhteensopiva läpivienti

Vilpe/Onduline® läpivientiosa koostuu palasta Onduline® profiilia ja ”pömpelistä”, jonka päälle sopivat kaikki Vilpen jyrkän katon putkiosat, katso http://www.vilpe.com/WebRoot/1127045/Products.aspx?id=1128048
Läpivienti asennetaan levyjen päätyjen liitoskohtaan niin, että se tulee ylemmän levyn alle ja alemman levyn päälle. Alempaan levyyn työstetään yläreunasta lähtien kolo ”pömpelin” kohdalta, johon putkiosa sopii. Läpivienti on vesitiivis sellaisenaan kun putken kaulus on asennettu ”pömpelin” päälle.

Onduline® katon huolto ja käyttöikä

Ilman huoltoa Onduline® katon käyttöikä Suomen ilmastossa on kokemuksen mukaan noin 30 vuotta, jonka jälkeen auringon UV-säteet ovat haurastuttaneet sitä niin, ettei sen päällä enää voi kävellä. Suomessa on toki käytössä yli 40 vuotta vanhoja Onduline® kattoja, mutta ne ovat huonokuntoisia.
Taloudellisin tapa pitää Onduline® kattoa kunnossa on vaihtaa levyt ja harjalistat 30 vuoden välein. Onduline® katon voi halutessa maalata vesiohenteisella akryylimaalilla. Maalaus antaa lisäsuojaa auringon UV-säteitä vastaan ja pidentää katon käyttöikää. Neulasten, lehtien ja muun karikkeen säännöllinen poistaminen estää katon ennenaikaista vanhenemista.
Onduline® katto kestää usean metrin paksuisen lumikuorman, eikä lunta siis tarvitse poistaa.